Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:13 16.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Оръжия Всички теми Следваща тема Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Газови пистолети [re: T.Rex]
Автор T.RexМодератор (свестен луд)
Публикувано14.06.02 16:40  



Здравейте, момчета,

Първо за въпросите на Незнайко;
1. Газово оръжие могат да придобиват и да носят само пълнолетни лица. Пълнолетието в България настъпва на 18 години. При покупка, на газово оръжие, пълнолетието се удостоверява с представяне на документ за самоличност - от вписаната в него дата на раждане. Закупеното газово оръжие е лично и не се преотстъпва. В документа, издаден от оръжейния магазин и удостоверяващ покупката се вписва името на собственика. Копие от този документ, заедно с копие от дневника за продажбите се представя в полицията, служба КОС (контрол на оръжейните системи).
В случай, че сестра ти си купи пистолет и той бъде открит у теб, ще ти го отнемат, а нея, трябва да я извикат в полицията, за да я питат знае ли, че пистолетът е открит у друго лице и иззет. Ако заяви, че знае и ти го е дала, ще и съставят предупредителен протокол, като могат и да не и върнат пистолета. Ако заяви, че не знае, могат да те обвинят, че си го откраднал и да те дадат на Детска педагогическа стая, като пак ще задържат пистолета.
Това е, ако попаднеш на грамотни полицаи, които знаят закона и им се работи - иначе могат просто да ти зашият два шамара, да вземат пистолета и да те пуснат.

2. Поразяващото действие на газовото оръжие зависи от много фактори, най-важните от които са:
- пространство - затворено или открито;
- наличие на вятър и посоката му;
- вид на активното вещество;
- калибър на оръжието;
- брой на произведените изстрели;
В зависимост от тези фактори, действието на оръжието е от 2-3 до 7-8 метра;

3. В България се продават газови патрони, заредени, съответно със сълзотворен, лютив и задушлив газ. Последният, неправилно се нарича нервно-паралитичен, от съображения за реклама. Всички видове газови боеприпаси подлежат на изследване и сертификация от Министерството на здравеопазването, за удостоверяване на обстоятелството, че не могат да предизвикат смърт или трайно увреждане на здравето, не са токсични или канцерогенни.
Нервнопаралитичните вещества (Табун, Зарин, Зоман и др.), дори аспирирани в съвсем малки концентрации блокират действието на нервната система и водят до смърт за съвсем кратко време. Смъртта е непредотвратима, защото поразеният "забравя да диша" и спира всякаква дейност на жизнените му органи. Производството, съхранението, търговията и разпространението на нервнопаралитични вещества или компоненти за получаването им е забранено с международни конвенции и много малко държави си позволяват в свръхсекретни условия да ги произвеждат и притежават, никой, на практика не ги търгува или пренася на дълги разстояния, защото инцидент с тях би обезлюдил огромни райони. У която страна хванат подобни вещества я гъзят яко - може да се стигне до пълна военна и търговска блокада и международна военна намеса, под егидата на ООН.
Така, че, Незнайко, ако някой ти предлага нервнопаралитичен газ в патрон или флакон и ти го сочи насреща, каквото и да пише НЕ Е ТОВА - и по добре, иначе и двамата вече сте наполовина мъртви.

Най-добри за България са газовите патрони, заредени с лютив "Пепър газ", защото сълзотворния не действа на кучета (не го усещат), на пияни (поради обилното сълзене при нетрезво състояние) и на дрогирани (сълзене и притъпени усещания). Задушливите газове се използват в много малки концентрации, защото иначе биха представлявали опасност за здравето, докато лютивият газ предизвиква винаги и у всички рефлекторна реакция - пияндето и кученцето ще забравят не само за вас, но и за всичко на света, в зоната на лютивия газ. Следователно, при насрещен вятър не стреляйте или веднага след стрелбата се изпарявайте по посоката на вятъра, със скоростта на диво прасе.

И накрая. Искрено те съветвам - почакай още две години, а дотогава се запиши в стрелкови клуб - там ще овладееш изкуството на стрелбата с истинско оръжие и ще придобиеш истински познания за стрелба, използване, поддържане и безопасно боравене с оръжие, а и мацките много по-си падат по отговорни момчета, които правят истински неща и не се фукат прекалено, отколкото по въздухари, които им размахват под носа някоя газова ютия - демек, скивай ме къв съм келеш.

Помни, че който си е крепил самочувствието върху пищова на задника не е живял нито дълго, нито щастливо.

Бъди жив и здрав и успехи в стрелбата.
---------------------------------------------
Служителят от КОС е имал предвид, че газовото оръжие се придобива свободно от пълнолетните лица, без да е необходимо специално разрешение за закупуване или носене. Следователно не се носи документ, удостоверяващ правото за притежаване или носене на оръжие, а, наистина, единствено документа за придобиването му - фактура или договор. Въпреки това, копия от дневниците за продажбите на газово оръжие и муниции се изпращат в служба КОС. Режимът на газовото оръжие у нас дори не е регистрационен, а само уведомителен. Задължението за уведомяване лежи върху продавача и се изпълнява чраз споминатата вече копие от дневника за продажбите. Това, обаче, има значение за проследяването напр. на нестандартни или неразрешени за продажба оръжия и боеприпаси (такива, които са опасни за здравето или живота или лесно могат да бъдат преработени или направо използвани за стрелба с твърди проектили без преработка).
Така, че въпреки либералния режим на закупуване и носене на газово оръжие, то не е съвсем без контрол - просто контролните механизми са по-различни от тези при огнестрелното, а не са механично пренесени, както беше по стария Закон за взривните вещества и оръжията.
Крайният либерализъм по отношение на газовото оръжие, обаче доведе до занижен документален контрол, контрабанден внос и нерегламентирано разпространения на всевъзможни газови оръжия, които могат да се намерят на всеки по-голям пазар, разпространение на съмнителни или опасни боеприпаси, на които се приписва ужасно смъртоносен ефект, ама ако отбраняващия се гръмне с тях в затворено помещение или срещу вятъра не се знае какво ще му се случи. Други контрабандни боеприпаси, пък са просто с ниско качество или изтекъл срок на съхранение и освен дето не гърмят, ако гръмнат, само понамирисват на чесън или както, малко грубо, се изрази един "специалист" - "ако се отбраняваш с тия патрони, по-добре пръдни - ефектът ще е по-голям."
Изводът е, че газово оръжие и боеприпаси не бива да се купуват по бакалиите и пазарите или по мазетата и кръчмите, а само от оръжейни магазини, защото там стоката е сигурна, разрешена, безопасна и отговаря на предназначението си. Иначе, рискувате да се сдобиете с опасна за вас, безполезна или забранена за притежаване вещ с всички, произтичащи от това опасности и неприятности.
Накрая, не бива да се пренебрегват като средства за самозащита газовите ключодържатели тип "Оса" или устройствата тип "химикалка".

А сега към Незнайко:
Според мен, за теб ще бъде особено важно да овладееш т.нар. безопасно или безрисково поведение, което е основата на всяка самозащита. Много полезен може да ти бъде например руският справочник "Личная безопасность" или друг, с подобно съдържание. След като се запознаеш с тях ще можеш да решиш и какви средства за безопасност са ти необходими.

автор: МБ

Редактирано от T.Rex на 19.06.02 18:14.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ВЪТРЕШЕН ПРАВИЛНИК + FAQ T.RexМодератор   11.06.02 00:02
. * Газови пистолети T.Rex   14.06.02 16:40
. * Избор на оръжие T.Rex   18.07.02 17:16
. * Разрешително за оръжие T.Rex   01.11.02 17:12
. * ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА ОГНЕСТРЕЛНОТО ОРЪЖИЕ T.Rex   01.11.02 17:18
. * въоръжени граждани - митове и факти T.Rex   21.11.02 18:51
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.